Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pilótajáték magyarországon illegális tevékenység.

 

A piramisjátékhoz nagyon hasonló modell, de klasszikus esete mutat néhány eltérétést. Általában vállalatnak, vállalkozásnak álcázott hálózat építésként feltüntetett tevékenység.

A rendszerbe belépők belépési-, regisztrációs-, vagy tagdíjat fizetnek, majd új belépőket beszervezve azok díjából részesülnek. 
Lényegében egy olyan zárt hálózat, ahol az új belépők által befizetett összeget különböző arányban a felette állók kapják meg.
A legfelső szinten a játék szervezője, a "pilóta" áll. A befizetésekből a legnagyobb részesedést kapja, és minden belépő által befizetett összegből részesül.
Mivel a hierarchiában lejjebb elhelyezkedő tagok jövedelemhez jutásához (de legalább költségeik megtérüléséhez) szükséges új tagok száma meredeken növekszik, a potenciális belépők hamar elfogynak.

Ilyenkor az alul lévők befizetései nem térülnek meg.

Minél később szakad meg a láncolat, annál magasabb azok száma, akik nem jutnak hozzá sem a befizetett összeghez, sem az ígért további [jövedelem]?hez.
 
Megjelenési formái szerint gyakran önsegélyező körnek, támogató, segítő, ajándékozó programnak tüntetik fel, esetleg MLM vállalatnak, 
 

Magyarországon a pilótajáték szervezése 1996. augusztus 15.-e óta büntetendő cselekmény.

 
Különbségek - Pilótajáték, Piramisjáték.
  • A pilótajáték esetén abszolút zárt rendszerről van szó, a jövedelem kizárólag a belépők befizetéseiből származik, nem mutatható ki semmiféle [termék]? vagy [szolgáltatás]?. Ebben az esetben a nyertesek haszna pontosan megegyezik a vesztesek [veszteség]?ével.
  • Piramisjátéknál valamilyen termék is kimutatható, de vagy az az árumennyiség, mely kötelezően megvásárolandó a belépéshez meghaladja a saját fogyasztást, vagy annak ára és [tényleges érték]?e között jelentős különbség mutataható ki (például úgynevezett "kezdőcsomag").
 
Mindkét esetben a legfőbb cél tényleges [gazdasági tevékenység]? végzése nélküli jövedelem generálás. Mivel a pénz szinte kizárólag befizetésekből származik, egyszerű logaritmus-számítással kiszámítható, hogy a hálózat egy idő után képtelen tovább fejlődni.
 
A pilótajáték jellemzői:
  • Csatlakozási díj, amelyért általában nem, vagy a befizetésnél jelentősen alacsonyabb ellenértékű terméket kap a belépő. (például: klubtagság, információs csomag, kezdő csomag)
  • Nincs termék - Tulajdonképpen valós gazdasági tevékenység nem történik. A hálózatnak nem a termék értékesítés és forgalom létrehozása a célja (kivéve, ha az a látszat fenntartásáért van).
  • A hangsúly az új emberek beléptetésén van, tehát az új belépők befizetései tartják el a hálózatot.
  • Gyakran a meghirdetésben szereplő cég sem létezik, az új belépők befizetéseiket közvetlenül a fölöttük állóknak küldik.
 
A pilótajáték nem keverendő össze az  [MLM]? (Multi Level Marketing) vállalkozásokkal, ahol valós termék[értékesítés]? zajlik, és ezekből részesednek a hálózatát tagjai. Ezek többségében legálisan működő bejegyzett cégek.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek