Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Piaci egyensúly esetében a piacon levő kínálat és kereslet megegyezik.
Marshall-kereszt
A fenti ábrán jól látható, hogy a piaci egyensúly a keresleti és a kínálati függvény metszéspontjában jön létre. Ebben a pontban lehet meghatározni az egyensúlyi árat és az egyensúlyi mennyiséget is.
Fontos mikroökonómiai tény, hogy a javak piaci árai és keresett, illetve kínált mennyiségei különféle piaci mechanizmusok révén az egyensúly ár és mennyiség felé tartanak. Túlkínálat esetén (amikor a jószág kínálata magasabb a keresletnél) az eladók kénytelenek csökkenteni az árakat, aminek következtében nő a kereslet. Túlkereslet bekövetkeztével (ha a jószág iránti kereslet nagyobb, mint az eladásra kínált mennyiség) az eladók emelik az árakat, aminek következtében csökken a kereslet. Fontos feltevés, hogy a felkínált jószágoknak homogénnek kell lennie, különben több egyensúlyi ár is kialakulhat. A kialakult egyensúlyt külső tényezők is eltéríthetik, mint például adók bevezetése, vevői igények változása.
A piaci egyensúly kialakulását és annak mechanizmusait Adam Smith kutatta először. A matematikai modellt Alfred Marshall dolgozta ki, aki után Marshall-keresztnek nevezték el a fenti ábrát.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek