Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pénzmosás egy olyan tevékenység, amely során az illegálisan, rendszerint a feketegazdaságból származó jövedelmet különböző módszerek segítségével legális vagyonná alakítják át. A pénzmosás célja, hogy az illegális jövedelem eredetét azonosíthatatlanná tegyék, azt legális forrásként tűntessék fel.


A pénzmosás három fázisra bontható:

  • Elhelyezés: az összegyűlt illegális eredetű pénz (rendszerint készpénz) bejuttatása a pénzügyi rendszerbe. A pénzt az azonosítási kötelezettség alatti összegekben utalják át a bankszámlákra, rendszerint valamilyen nagy készpénzforgalmú vállalkozás (például kaszinó, vendéglátóhely) bevételei közé vegyítve. A művelet során gyakran használnak hamis papírokat. Ebben a szakaszban fedezhető fel a legkönnyebben a pénzmosás bűnténye.
  • Rétegzés: ebben a szakaszban a jövedelem elválik eredeti forrásától, komplex pénzügyi tranzakciókon keresztül kideríthetetlenné válik az eredete, követhetetlenné válik a pénz útja. Ha a hatóságok mégis nyomokat találnának, a nyomozást több országon keresztül kellene végezni, amely jelentősen lelassítja a nyomozást, a nyomokat pedig ez idő alatt teljesen eltűntetik.
  • Integrálás: a mosott pénzt a tulajdonosa legális jövedelemként tűnteti fel, adót fizet utána. A tisztára mosott pénz ezután visszakerül a gazdaságba.

Hirdetés







Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek