Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Pénzkínálatnak nevezzük azt a pénzmennyiséget, amelyet egy adott nemzetgazdaság bankrendszere a gazdasági szereplők számára rendelkezésre bocsát. A kínálatot alapvetően a jegybank monetáris politikája befolyásolja. A kereskedelmi bankok pénzteremtési képességét ugyanis nagyban befolyásolja a jegybanki kötelező tartalékráta, valamint a refinanszírozási kamatláb és a központi bank nyíltpiaci műveletei. A pénzteremtésről lásd a [pénzmultiplikáció]? című szócikket.
Lehet beszélni nominális pénzkínálatról, amely értéke mindig az aktuális [árszínvonal]?tól függ. Emellett beszélhetünk reálpénzkínálatról is, amely a nominális pénzkínálat és az árszínvonal hányadosaként számítható ki.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek