Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az opciós ügylet, vagy rövidítve opció egy olyan szerződés, ahol az egyik fél (jogosult) számára lehetőség nyílik a felajánlott ügylet elfogadásáról egy későbbi időpontban dönteni. Az opció vevője (jogosultja) opciós díjat kell fizessen az ügyletért.

Az opciónak két fajtája van: a vételi és az eladási.

  • A vételi opció, vagy más néven call: vételi jogot biztosít a jogosultjának, az eladónak pedig kötelezettséget kell vállalnia az eladásra.
  • Az eladási opció, vagy más néven put: eladási jogot biztosít a jogosult számára, az eladó pedig vételi kötelezettséget vállal.


Amerikai típusú opció esetében a meghatározott időtartamon belül bármikor lehívható az opció, míg az európai típusú opció esetében csak egy előre meghatározott napon lehet lehívni.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek