Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nyugdíj előtakarékosság életünk meghatározó tevékenysége. Egyszer mindenki életében eljön az öregkor, a nyugdíjazás időszaka, a munkanélküliség időszaka.
Amennyiben nem gondoskodunk a nyugdíjas életünk anyagi körülményeinek megteremtéséről időben, agy hibát követünk el. Amennyiben gondoskodunk a megoldásról, annál élvezhetőbbé tehetjük öregkorunkat.


A nyugdíjrendszer válsága:
A magyar nyugdíjrendszer súlyos válságban van. A nyugdíjasok száma növekszik, eközben azonban az aktív dolgozók száma csökken. 2013-ra hazánkban 1 millióval több nyugdíjas lesz, mint aktív dolgozó, vagyis egyre kevesebb dolgozónak kell ellátni egyre több nyugdíjast.
A dolgozók járulékait nem lehet a végtelenségig növelni, ezért a nyugdíj csökkentése, vagy nyugdíj korhatár emelése lesz a megoldás.
A legfontosabb az elhatározás, hogy hajlandó foglalkozni saját jövőjével. Mivel az állami és magán-nyugdíjpénztári rendszer (nyugdíjrendszer) nem képes fedezni a nyugdíjba vonulásuk után az addig megkeresett összeget, ezért az állami nyugdíjat ki kell egészítenünk saját megtakarításainkkal. Erre ad lehetőséget a nyugdíj előtakarékosság.


Ezek hosszú távú pénzügyi megtakarítások, melynek hozamai meghaladják az inflációt, biztosítással egybekötöttek, alacsony díjért működtethető megoldások.


Általában biztosítók és különböző pénzügyi tanácsadó cégek termékei.
 

Aktualizálás

A 2011 január 1-től hatályos 2010. évi CLIV. törvény a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról több, a nyugdíjrendszer alapjait érintő változást hozott. 

A sokat támadott törvény szabályozásai arra késztették a magánnyugdíjpénztári tagok túlnyomó többségét, hogy visszalépjen az állami nyugdíjrendszerbe, ezzel gyakorlatilag felszámolva a magánnyugdíjpénztár intézményét. 

 

Az [Önkéntes magánnyugdíjpénztár]?, mint öngondoskodási forma továbbra is elérhető, illetve a 2011. december 23. napján elfogadott 2011. évi CXCIV. törvény változtatott az előző szabályozáson, így egy éves átmenet után a törvény 49. § (9) bekezdése azzal, hogy a tagok eddigi kötelező tagdíját (10%) véglegesen átirányította a [Nyugdíjbiztosítási Alap]?ba eltöröli a 2010. évi CLIV. törvény 36. §-ával bevezetett kritikus rendelkezést (Tny. 2. § (6) bekezdés), amely a maradó pénztártagokat 2011. december 1. napjától kizárta a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből. 

 

Ezzel együtt a törvény újból megnyitotta a lehetőséget a magánnyugdíjpénztári tagok számára, hogy 2012. március 31-ig saját kérésükre áttérjenek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe (49. § (6) bekezdés), de eltérően a 2011-es visszalépéstől a nyilatkozatot most nem a maradóknak, hanem  a TB-be visszalépőknek kell tenni a magánnyugdíjpénztárak felé.


A szócikkhez társított címkék:
befektetés , előtakarékosság , munkanélküliség , nyugdíj , öregkor
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek