Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


IMF logoA Nemzetközi Valutaalap, angol rövítésén IMF (International Monetary Fund) egy washingtoni székhelyű nemzetközi pénzügyi szervezet. Az 1944-es Bretton Woods-i konferencia döntött a létrehozataláról, működését pedig 1947-ben kezdte. A megalapításának fő oka a nemzetközi valutarendszer stabilitásának megteremtése volt, valamint a tagállamok gazdasági fejlődésének elősegítése.
A segítség főként kölcsönök formájában valósul meg, amely kiegészül az adott gazdaság reformjára irányuló szigorú feltételekkel. Emellett technikai segítséget is ad a szervezet.
A belépő tagoknak egy meghatározott kvótával kell hozzájárulni az alaphoz. Ezt a kvótát a gazdasági súly alapján határozzák meg.
Jelenleg 186 ország tagja a szervezetnek. Magyarország 1982-ben lett tagja, 1038,4 millió SDR értékű kvóta befizetésével. Azóta már többször is vett fel hazánk hitelt a Valutaalaptól. Legutóbb 2008-2009-ben került rá sor, a gazdasági válság következtében a kormány 20 milliárd eurós kölcsönt kért, aminek a jelentős részét a Valutaalap adta.

Tevékenységének alappillérei:
IMF központja Washingtonban- Árfolyam-politikai felügyelet,
- Pénzügyi hitelezés,
- Technikai segítségnyújtás.

SDR
Az SDR a Special Drawing Rights rövidítése, amely magyarul Különleges Lehívási Jogokat jelent. A Nemzetközi Valutaalap tagjainak szabadon használható valutája a potenciális igényekre. ISO 4217-es kódja: XDR
A valutakosárban szereplő valuták súlyát az országok nemzetközi kereskedelemben betöltött súlya alapján határozzák meg. A súlyokat az Igazgatóság ötévente vizsgálja felül.


Jelenlegi SDR valutakosár (2006-2010):

 USD 0.6320 (44%)
 EUR 0.4100 (34%)
 JPY 18.4 (11%)
 GBP 0.0903 (11%)

 

IMF honlapja

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek