Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény megfogalmazása szerint a nem valódi penziós (elhelyezési) ügylet olyan penziós ügylet, amelyben a felek megállapodásától függően a penzió átvevője saját döntése (jogosultsága) alapján egy előre rögzített időpontban (időpontig), vagy az általa megállapított későbbi időpontban vagy egy, a későbbiekben bekövetkező feltétel beállta esetén, annak időpontjában az eladási áron, vagy a felek által meghatározott más áron visszaadja, a penzióba adó pedig visszaveszi a penzió tárgyát. Nem valódi penziós ügyletnek minősül az is, ha a penzió átvevője kötelezi magát, hogy a penzió tárgyát egy előre meghatározott vagy a penzióba adó által meghatározandó időpontban visszaadja és a penzióba adó a penzió tárgya feletti ellenőrzési jogokat szerződéses kitételekkel nem tartja fenn. 
 
A nem valódi penziós ügylet egy azonnali és egy NEM biztos határidős ügylet kombinációja.
Könyvelés-technikailag a pénzügyi eszközök adásvételére vonatkozó általános szabályok szerint kerül elszámolásra, azaz az ügylet tényleges eladásnak minősül. 
 
Jellemzői röviden:
  • az eszközt az eladó kivezeti, a vevő bevételezi
  • a vételár az eladónál bevétel, a vevőnél kiadás
  • a visszavásárlási érték az eladónál mérlegen kívüli tétel (függő kötelezettség). Ha nem történik visszaadás ez a tétel törlésre kerül.


A szócikkhez társított címkék:
penziós ügylet , számvitel
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek