Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Azt a folyamatot nevezzük munkamegosztásnak, amikor bizonyos emberek néhány jószág termelésére specializálódnak. E folyamat hátterében a következő okok húzódnak meg.

A társadalomban az emberek nem képesek arra, hogy az összes fajta jószágot, amire szükségük van, maguk termeljenek meg. Ha mégis képesek lennének rá, akkor az nagyban rontaná a gazdaság hatékonyságát.

Továbbá fontos még figyelembe venni azt is, hogy az emberek képességei különböznek, emellett bizonyos jószágok előállításához szaktudásra is szükség van (melynek megszerzése, megtanulása hosszú időt vehet igénybe). Végül a területi, földrajzi különbségek is indokolttá tehetik a munkamegosztást.
A munkamegosztás azonban nem csak különböző termékek termelése közötti megosztást jelenthet, hanem egy termék előállítási folyamatán belül is lehet szó munkamegosztásról.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek