Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Munkaérték-elmélet
Verzió: 1  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2011-03-07 16:48:14
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az egyik legvitatottabb [klasszikus közgazdaságtan]i elmélet. Alapjai szerint az előállított javak értékét - így az árát is - kizárólag a beléjük fektetett munka határozza meg, tehát két termék árának aránya megegyezik az előállításukhoz szükséges munkamennyiségek arányával.

Már az elmélet megalkotója, David Ricardo szerint is a munka tényleges kifejtője, a munkásosztály nem kapja meg az általa termelt javak értékének egészét. A tőketulajdonosok csak annyit fizetnek ki a munkásoknak, amennyi a létfenntartáshoz és a szaporodáshoz szükséges, a fennmaradó részt, a profitot kisajátítják. A bér–profit arány megváltoztatásáért állandó harc, osztályharc folyik a munkás- és tőkésosztály között. Ricardo ezen megállapításai később Karl Marx politikai–közgazdasági nézeteinek alapjává váltak. Más közgazdászok ezt alapjaiban vitatják, saját elméleteikben a termék árába a tőke hozzáadását és a föld járadékát is beillesztik, amivel a munkaérték-elmélet nem számol.
 
A későbbi [neoklasszikus közgazdaságtan] már nem a munka értékét, hanem a termék fogyasztó szempontjából vizsgált hasznosságát veszi figyelembe.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek