MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: MERCOSUR
Verzió: 2  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-09-16 17:27:38
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A Mercosur a spanyol Mercado Común del Sur rövidítése, valamint portugálul a szervezet neve: Mercado Comum do Sul (Mercosul), amely a Déli Kúpi Közös Piac nevet jelenti magyarra fordítva. A szervezetet 1991. március 26-án alapították, alapító országai Brazília, Argentína, Paraguay és Uruguay. A szerződés létrehozásának célja a szabad kereskedelem elősegítése, valamint a négy gazdasági faktor ([áru], [szolgáltatás], [munkaerő] és [tőke]) gördülékeny áramlása volt. 1995-től vált a térség [vámunió]vá. A szervezet jótékony hatását mutatja, hogy a régióban lebonyolított kereskedelem volumene 6-7 év alatt több mint háromszorosára nőtt. A fejlődést a 2001-es argentin válság állította meg, azóta több gond adódott az országok között a kereskedelmi megállapodásokat illetően.


A Mercosur a spanyol Mercado Común del Sur rövidítése, valamint portugálul a szervezet neve: Mercado Comum do Sul (Mercosul), amely a Déli Közös Piac, vagy Déli Kúpi Közös Piac nevet jelenti magyarra fordítva. A szervezetet 1991. március 26-án alapították, alapító országai Brazília, Argentína, Paraguay és Uruguay. A szerződés létrehozásának célja a szabad kereskedelem elősegítése, valamint a négy gazdasági faktor ([áru], [szolgáltatás], [munkaerő] és [tőke]) gördülékeny áramlása volt. 1995-től vált a térség [vámunió]vá. A szervezet jótékony hatását mutatja, hogy a régióban lebonyolított kereskedelem volumene 6-7 év alatt több mint háromszorosára nőtt. A fejlődést a 2001-es argentin válság állította meg, azóta több gond adódott az országok között a kereskedelmi megállapodásokat illetően.


A szervezet teljes jogú tagjainak száma az elmúlt években nem változott, a leendő új tag, Venezuela, tagsági felvétele még elbírálás alatt áll. A szervezet társult tagjai között van Bolívia, Chile, Kolumbia, Ecuador és Peru.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek