Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Makaói pataca

 

Makaó hivatalos pénzneme a pataca. A valutát először 1894-ben hozták forgalomba, akkor még csak elszámolási egységként szolgált. Értéke megegyezett a hongkongi dollárral, a mexikói pesoval és a spanyol dollárral. 1905-ben a Banco Nacional Ultramarino megkapta a bankjegykibocsátás monopóliumát és 1906. januárjában már bankjegyként is létezett a pataca. Árfolyamát később a hongkongi dollárhoz rögzítették, amelyet a portugál escudo váltott fel a '30-as években. 1977-ben ismét a hongkongi dollárhoz rögzítették a patacat, ma 1 hongkongi dollár 1.03 patacaval egyenlő. A '90-es évek közepén a Kínai Nemzeti Bank is jogot szerzett a bankjegykibocsátásra, amely következtében két bank is nyomja a bankjegyeket.

 

Jelölés: P, MOP$, MOP
Váltópénz: avo
Forgalomban lévő érmék: 10, 20, 50 avo, 1, 2, 5, 10 pataca
Forgalomban lévő bankjegyek: 10, 20, 50, 100, 500, 1000 pataca
Napi árfolyam: LINK
Infláció: 6,2% (2008. The World Factbook)
Bankjegyek képei: itt tekinthetők meg

 

 

Kapcsolódó cikkek:
Pénznemek

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek