Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A Lerner-index nevét megalkotójáról, [Abba P. Lerner]? (1903-1982) orosz származású Brit, később Amerikai közgazdászról kapta.
 
A mikroökonómia által használt mutatószám, mely egy adott vállalat piaci erejét mutatja. Másképpen fogalmazva a vállalat képessége arra, hogy a [piaci ár]?at a [versenyzői ár]? (MC) fölé emelje.
 

A Lerner-index a vállalat által szabott [ár]?nak a határköltségtől számított százalékos eltérésével egyenlő.

Az iparág i-edik vállalata esetén:
Az iparág egésze (homogén termék, azonos árak) esetén:
 
Ha egy vállalat egyre magasabb árat tud meghatározni, így nagyobb profitra szert tenni, egyre nagyobb piaci erőről tesz tanubizonyságot, hiszen egyre nagyobb erőre van szükség ahhoz, hogy a határköltséggel egyenlő ártól minél jobban el tudjon térni.
Amennyiben az egymással versengő vállalatok egyike sem tud eltérni a [piaci ár]?tól, az egyre lejjebb szorul, majd a harátköltséggel lesz egyenlő. Ebben az esetben az összes szereplő Lerner-indexe 0.
Hogyha [monopólium]?ban lévő vállalatról beszélünk, akkor őt kizárólag a termék kereslete tudja korlátozni a tetszőleges áremelésben. Ilyenkor a Lerner-index a kereslet árrugalmasságának reciprokával egyenlő. Minél kisebb a [kereslet-rugalmasság]?, a monopóliumban lévő cég Lerner-indexe, tehát piaci ereje annál nagyobb.
Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek