Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Lépcsős kamatozás
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-09-21 16:11:40
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A lépcsős kamatozású [betét]ek esetében a [hitelintézet]ek különböző összegsávokat határoznak meg, amelyekhez különböző kamatlábakat párosítanak. Amennyiben a betett összeg átlép egy kamatlépcsőt, úgy az egész összeg azzal a kamatlábbal fog kamatozni (ellentétben a [sávos kamatozás]sal).

Például:

Elhelyezett összeg (Ft) Kamat
1-500 000 7%
500 001-1 000 000 10%
1 000 001- 13%


Ha 1 200 000 forintot helyezünk el a [bank]ban egy évre, akkor az átlépi a legmagasabb lépcső határát is, vagyis az egész összeg 13%-os kamatozású lesz. Egy év után pedig 1 356 000 forint áll majd rendelkezésünkre.

Speciális esete, amikor a lépcsős kamatozás nem a lekötött összegtől, hanem a lekötési időtől függ. Ebben az esetben az idő előrehaladtával kamatozik egyre többet a pénz. Rendszerint a kincstári takarékjegyek és takarékbetétkönyvek rendelkeznek ilyen típusú kamatozással. Céljuk, hogy a megvásárlója abban legyen érdekelt, hogy minél tovább magánál tartsa a befektetést.

Például:
Az egy éves takarékjegy az első három hónapban nem fizet kamatot, de utána viszont az egy év lejártáig havonta növekvő kamatot fizet.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek