Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A kötelező tartalékráta a kereskedelmi bankok (legyenek azok magyarok, vagy Magyarországon működő külföldi hitelintézetek) számára kötelezően előírt pénztartalékolás. A rátát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szabályozza. A jegybank által kiadott rendeletek alapján a hazánkban működő hitelintézetek kötelesek tartalékot elhelyezni a jegybanknál betéteik és egyéb forrásaik alapján. A hitelintézetek a jegybanknál vezetett elszámolási számlájukon egy átlagos számlaállományt tartanak fenn. A tartalékperiódusok 1 hónap hosszúságúak. A tartalékráta célja a hitelintézetek likviditásának elősegítése és emellett szerepet játszik a [jegybankpénz]? iránti stabil kereslet megteremtésében is.

 

A következő linkeken lásd a jelenlegi magyar kereskedelmi banki tartalék szabályozást:

 

10/2005. (VI. 11.) MNB rendelet a kötelező jegybanki tartalék kiszámításáról, illetve képzésének és elhelyezésének módjáról (Hatályos 2009. július 1-től)

15/2008. (XI. 24.) MNB rendelet a kötelező tartalékráta mértékéről
Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek