Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Kornfeld Móric báró 1882. december 30-án született. Közgazdász, nagyiparos, bankár és politikus. Apja a Magyar Általános Hitelbank vezérigazgatója volt, [Kornfeld Zsigmond]?.
Budapesten és Lipcsében tanult jogot az egyetemen, majd a Budapesti Tudományegyetemen szerzett diplomát.

1905-1918 között a [Ganz-Danubius Gyár]? igazgatója, majd vezérigazgatója. 1918-ban lemondott tisztségéről és visszavonult felsőiregi birtokára, de a gyár igazgatóságának továbbra is tagja maradt. 

1920-tól a [Weiss Manfréd Művek]? igazgatója. 1927-ben ő képviselte Magyarországot  a genfi világgazdasági konferencián. 1927-1944-ig a felsőház tagja. 1927-ben apja emlékére megalapította a [Magyar Szemle Társaság]?ot [Bethlen Gábor]?ral.
Tagja a Magyar Nemzeti Bank Főtanácsának, az [Országos Ipartanácsnak]?, az [Országos Magyar Gyűjteményegylet]?nek, az MNM igazgatósági tanácsának.


A Magyar Szemlében közgazdasági és nemzetpolitikai tanulmányai jelentek meg.


A II. világháború idején, 1944. március 21-én a Gestapo semleges területre menekítette, gazdasági érdekeltségeinek átadása fejében. A Weiss Manfréd családdal kötött megegyezéssel az SS 25 évre bérbe vette a Weiss Manfréd-érdekeltségeket, ezért a Weiss, Chorin, és a Mauthner családot és ügyvédeiket, összesen 40 személyt a semleges Portugáliába és Svájcba szállították.


1967. november 5-én halt meg.
 


A szócikkhez társított címkék:
bankár , közgazdász
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek