Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Kétszintű bankrendszer
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-10-07 18:02:37
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A kétszintű bankrendszer két pillérből tevődik össze: a [jegybank]ból és a [kereskedelmi bank]okból.

  • A jegybank csakis [makroökonómia]i szinten vesz részt a gazdasági életben, valamint a kereskedelmi bankokkal tartja a kapcsolatot.
  • A kereskedelmi bankok a gazdálkodó egységekkel és a lakossággal vannak üzleti kapcsolatban, valamint törvényi előírások szerint a jegybankkal, illetve fenntartanak egy bankközi piacot is. A kereskedelmi bankok magántulajdonban vannak és profitorientáltak.


Magyarországon 1987 óta működik ismételten kétszintű bankrendszer. A szocializmus idején [egyszintű bankrendszer] működött, a [Magyar Nemzeti Bank] töltötte be a központi bank szerepét és emellett létrehoztak több szakosított állami bankot is. A rendszerváltáskor az OTP mellett a következő kereskedelmi bankok működtek: Magyar Hitelbank, Országos Kereskedelmi és Hitelbank, Budapest Bank, Magyar Külkereskedelmi Bank és Általános Értékforgalmi Bank.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek