Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Kartellnek nevezzük a konkurens vállalatok olyan jellegű szövetségét, amelyben az egymás közötti versenyt valamilyen módon korlátozzák. A kartell létrehozásának célja, hogy még több profitot termeljen a vállalat az árak és a piacok mesterséges és versenyellenes szabályozásán keresztül. A kartell megállapodás történhet írásban és szóban is. Régebben mind a vertikális, mind a horizontális versenykorlátozó megállapodásokat kartellnek nevezték. Mára azonban csak a horizontális (versenytársak közötti) versenykorlátozásokat nevezik kartellnek. Ennek oka, hogy a vertikális megállapodások a verseny korlátozása mellett pozitív hatásokkal is járnak (ilyenek például a kutatás-fejlesztést elősegítő vertikális szerződések). A magyar jog a kartellszerződéseket semminek nyilvánítja, szerződésért felelős vállalati illetékeseket pedig akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetik. Leggyakoribb módszerei az árak szabályozása, az eladandó mennyiség korlátozása, vagy a piac felosztása. Az egyik leghíresebb, ma is nyíltan működő kartell az OPEC.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek