MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Kárpótlási jegy
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-09-11 13:50:32
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A kárpótlási jegy egy speciális típusú értékpapír. Sajátos jellegzetessége, hogy nehány volt szocialista országban vezették be őket a rendszerváltás után. Alapvető célja, hogy az államosítások idején vagyonukat vesztett állampolgárok számára részleges kárpótlást nyújtsanak. A kárpótlási jegyeket az állam bocsátja ki, így a jegyben foglalt követelés is az állammal szemben érvényesíthető. Jellemzője, hogy bemutatóra szóló és átruházható, valamint korlátozott mértékben részvényre, földre, járadékra váltható, a piacról valószínűleg a kárpótlás folyamatának befejeztével el fog tűnni. További specialitása volt, hogy a kibocsátáskor meghatározott névértéke változott, az Országos Kárrendezési Hivatal havonta határozta meg az új névértékét, 1991. augusztus 10-étől 1994. december 31-ig kamatozott, mégpedig a jegybanki alapkamat 75%-ában.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek