Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Jövedelemrugalmasság
Verzió: 1  
Változtatta: laca-n
Változtatás dátuma: 2010-12-16 17:21:23
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Bizonyos termék iránti [kereslet] függ a [fogyasztó]k keresetének alakulásától is.
A jövedelemrugalmasság [mikroökonómia]i fogalom, mely a [jövedelem] 1%-os változása esetén bekövetkező [kereslet]változást mutatja ki adott termék iránt.
 
Akkor beszélhetünk pozitív jövedelemrugalmasságról, ha olyan [normáljószág]okról van szó, melyek [fogyasztás]a a jövedelem növekedésekor nő.
  • Létszükségleti [jószág]nak hívjuk azon javakat, melyek jövedelemrugalmassága pozitív, de kevesebb egynél.
  • Ha a jövedelemrugalmasság értéke 1, normál [javak]ról beszélünk.
  • Azon jószágot, melynek kereslete a jövedelem növekedésekor ugrásszerűen nő, [luxusjószág]nak nevezzük. Ilyenkor a jövedelemrugalmasság egynél nagyobb.
Amennyiben a fogyasztók a jövedelem növekedésére úgy reagálnak, hogy bizonyos termékek fogyasztását csökkentik, értékesebb, drágább termékre cserélik, [alacsonyabb rendű jószág]ról beszélhetünk. Ezek jövedelemrugalmassága negatív lesz.
 
Egy-egy termék besorolása egyén-, és jövedelem-függő. Minden fogyasztónál más termék számít luxusjószágnak vagy alacsonyabb rendűnek.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek