Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Bizonyos termék iránti kereslet függ a [fogyasztó]?k keresetének alakulásától is.
A jövedelemrugalmasság mikroökonómiai fogalom, mely a [jövedelem]? 1%-os változása esetén bekövetkező keresletváltozást mutatja ki adott termék iránt.
 
Akkor beszélhetünk pozitív jövedelemrugalmasságról, ha olyan [normáljószág]?okról van szó, melyek fogyasztása a jövedelem növekedésekor nő.
  • Létszükségleti jószágnak hívjuk azon javakat, melyek jövedelemrugalmassága pozitív, de kevesebb egynél.
  • Ha a jövedelemrugalmasság értéke 1, normál javakról beszélünk.
  • Azon jószágot, melynek kereslete a jövedelem növekedésekor ugrásszerűen nő, [luxusjószág]?nak nevezzük. Ilyenkor a jövedelemrugalmasság egynél nagyobb.
Amennyiben a fogyasztók a jövedelem növekedésére úgy reagálnak, hogy bizonyos termékek fogyasztását csökkentik, értékesebb, drágább termékre cserélik, [alacsonyabb rendű jószág]?ról beszélhetünk. Ezek jövedelemrugalmassága negatív lesz.
 
Egy-egy termék besorolása egyén-, és jövedelem-függő. Minden fogyasztónál más termék számít luxusjószágnak vagy alacsonyabb rendűnek.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek