Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Jószág, többesszámban javak alatt értünk minden olyan dolgot, amely alkalmas arra, hogy emberi szükségleteket elégítsen ki. A közgazdaságtanban nem csak az anyagi (megfogható, materiális) termékeket nevezhetjük javaknak, hanem a különféle szolgáltatásokat (mint például egy hajvágás), a szellemi termékeket (szoftver) és a vagyoni értékű jogokat is (bérleti jog).
Kiegészítő javakról beszélünk akkor, amikor egy jószág fogyasztásának változása befolyásolja egy másik jószág fogyasztását is (például az autó és az üzemanyag esete).
Helyettesítő javakról akkor beszélünk, amikor egy jószág árának változásának hatására a fogyasztók áttérnek egy másik termékre, vagy fordítva.

A javakat a következőképpen lehet csoportosítani:

 

- Szűkösség szerint:
  -szabad javak: nincsen áruk, mivel olyan mennyiségben állnak rendelkezésre, hogy minden igényt képesek kielégíteni (például: levegő, fény). Mára a szabad javak száma jelentősen lecsökkent.
  -szükös javak: ezen javak nem állnak nagy mennyiségben rendelkezésre, ezért áruk is van, valamint piacuk is kialakult, ahol a javak birtokosai (eladói) és potenciális vevői találkozhatnak.
  -közjavak: a szabad és a szűkös javak jellemzőit is magukon viselik, mivel abban az értelemben szabadok, hogy az egyik fogyasztónak okozott hasznosság nem csökken azáltal, hogy többen osztoznak egy adott jószágon. A közjavakat rendszerint a közösség adójából finanszírozzák, és az állam látja el a közjavak kezelését. Közjavak lehetnek például a honvédelem, vagy a közvilágítás.

 

- Kereslet szerint:
  -ha a fogyasztók jövedelme növekszik és egyre többet vásárolnak az adott jószágból, akkor normál jószágról beszélünk. Abban az esetben, ha a növekvő jövedelem hatására csökken egy adott jószág iránti kereslet, akkor inferior jószágról beszélünk.
  -abban az esetben, ha csökken egy jószág ára és fogyasztók egyre többet vásárolnak belőle, akkor közönséges jószágról beszélünk. Ha pedig csökken egy jószág ára és a kereslete is csökken, akkor Giffen-javakról beszélünk.

 

- Hasznosság szerint:
  -hasznos javak: fogyasztásukkal az egyén jobban jár
  -közömbös javak: a fogyasztója számára lényegtelen, hogy elfogyasztja-e vagy sem
  -káros javak: az egyén számára jobb, ha nem fogyasztja ezen típusú javakat.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek