Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


(rejtett költségek).

Eredeti meghatározás szerint azon [kiadás]?ok, amelyek az adott [elszámolási időszak]? [ráfordítás]?ai, de tényleges pénzkifizetésekben, számlákon az adott időszakban nem jelennek meg.

Implicit költségek két fajtája különböztethető meg.

  1. Elszámolható implicit költség:
    ilyen például a tárgyi eszközök éves amortizációja (értékcsökkenés)
    (tárgyi eszköz beszerzésről a beszerzés évében van számla, de több éven keresztül számoljuk el a költségét idő- vagy teljesítményarányosan). 
    Az elszámolható implicit költségeket a számviteli- és az adótörvény is elismeri költségkén. 
  2. El nem számolható implicit költség vagy más néven normál profit. Általában nem tényleges költség vagy profitot értünk alatta, hanem úgynevezett elmaradt hasznot.

E két implicit költség fajta megkülönböztetése azért fontos, mert míg a [gazdasági költség]? az összes alternatív költség, tehát az explicit és implicit költségek összessége, addig a [számviteli költség]? számítása esetén az [explicit költségek]?et és az elszámolható implicit költségeket is számításba kell venni.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek