Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésA Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kiadott Biztosítási ábécé szerint a hitelfedezeti biztosítás: "a hitelintézet vagy a hitelező által - a tartozás biztosítékául - követelt biztosítási szerződés. A biztosított mindig az adós, aki az esetleges biztosítási szolgáltatást már a szerződéskötéskor a hitelezőre engedményezi".

Tehát a hitelfedezeti biztosítás egy olyan biztosítási forma, melyben az adós személyét biztosítják különböző esetekre, melyek a jövőben a hitel visszafizetésében akadályozzák, esetleg teljesen lehetetlenné teszik. Ezekben a szerződésben felsorolt esetekben a biztosító a megállapodás értelmében és tartalmától függően kártalanítja a hitelnyújtót.

Lehetőségek és jogosultságok

A hitelező lehetőséget ajánlhat fel a hitelfelvevőnek, hogy kössön hitelfedezeti biztosítást.
Ekkor tisztában kell lenni azzal, hogy az ilyen biztosítás nem kötelező, illetve a hitelező beleegyezésével választhat másik biztosítót és biztosítást is.

Vannak olyan biztosítások, amelynek kapcsán a biztosító kérdőívet töltet ki, vagy különböző szintű orvosi vizsgálatot kér. Ez azért lehet szükséges, mert így kívánják meghatározni a hitelfelvevő személyes egészségi kockázatának szintjét.
Ilyen esetekben az őszinte válaszadás az elvárható, a legtöbb biztosító kizárja ugyanis a követelés igénybe vételére vonatkozó jogot, ha az ügyfél a biztosítás megkötésekor eltitkolta a betegségét, vagy munkahelyének már tudomására jutott elvesztését stb.

Az előzetes vizsgálatok alapján a biztosítónak jogában áll megtagadni a szerződéskötést a magas kockázat miatt.
A biztosítás megtagadása nem szükségszerűen jelenti a hitel megtagadását, kivéve azt az esetet, amikor a hitelkonstrukció igénybe vételének a biztosítás kifejezett, kötelező feltétele.
A hitelkonstrukció kiválasztásánál érdemes utánanézni a biztosítással járó minden kötelezettségnek (költségek, díjak stb.), feltételnek (futamidő, biztosított események, kivételek stb.) és jogosultságnak, hiszen ez megnehezítheti és megdrágíthatja az előzőekben kedvező feltételűnek gondolt hitelt.


A hitelfedezeti biztosítás típusai

Bár az egyes biztosítások nyújtotta védelem jelentősen különbözik, minden szerződésben vannak kivételek. A hitelfedezeti biztosítás kötése előtt érdemes a személyes körülményeink vizsgálatával kiválasztani a konstrukciót.
A hitelfedezeti biztosítások leggyakrabban halál, tartós betegség vagy munkanélküliség esetére érvényesek.

 - Munkanélküliség fedezése: amennyiben az adós tartósan munkanélkülivé válik és megfelelően regisztráltatja is magát a hatóságoknál, akkor a biztosítás meghatározott ideig fedezi a törlesztő részleteit.(A biztosítás sok esetben kizárja a védelmet, ha a megkötését követően az adós rövid időn belül - 60-120 nap - munkanélkülivé válik!)
 - Keresőképtelenné válás fedezése: ha az adós nem képes dolgozni, például azért mert rokkant lett, és nem kap megfelelő táppénzt, vagy rokkantsági nyugdíjat, a biztosító kifizeti a biztosított kötelezettségeket. Itt is ügyelni kell a biztosítás speciális feltételeire, a kivételekre.
 - Kritikus betegség fedezete: ha az adós bizonyítottan az életét fenyegető betegségben szenved, akkor a biztosító kifizeti a biztosítási szerződésben szereplő összeget.

Jelzáloghitel fedezeti biztosítások:
 - Kieső jövedelem biztosítása: ez a konstrukció kiegészítheti az adós jövedelmét olyan esetekben, amikor betegség vagy valamilyen más ok miatt hosszabb ideig nem tud dolgozni. A biztosító akár addig is fizethet, amíg az adós meg nem gyógyul vagy nyugdíjba nem megy.
 - Életbiztosítás: a biztosított halála esetén a biztosító visszafizeti a jelzálogkölcsönt. Olyankor érdemes ilyen biztosítást kötni, ha az adósnak eltartottai vannak, vagy valakivel közös a jelzáloghitele.

Minden biztosításnak a hitelkonstrukcióhoz megállapított költségei vannak. Minél átfogóbb a biztosítás, minél több eseményre terjed ki, annál magasabbak a költségei és díjai. Minél nagyobb a biztosító számára az adós személyes biztosítási kockázata, annál magasabbak lesznek a biztosítás terhei.

Ha az adós olyan helyzetbe kerül, amelyet a biztosítás fedez (betegség, munkanélküliség stb.), be kell jelenteni a biztosítónál az igényt. A biztosítási kötvény tartalmazza azokat az általános feltételeket, amelyek az igény bejelentésére vonatkoznak. A biztosító csak akkor fog fizetni, ha az adós helyzete és igényei minden tekintetben megfelelnek a szerződésben foglaltaknak. Ha az igény érvényesítését kizáró ok vagy okok is fennállnak, akkor a biztosító megtagadhatja a teljesítést.

Szerződéskötés előtt figyelembe kell venni:
 - A jogosultság feltételeit: életkor, munkahely, lakóhely stb.
 - A jogosultság periódusát: rendszerint 31 vagy 60 napos várakozási időnek kell eltelnie az igény érvényesíthetősége előtt, a biztosítási összeg kifizetésére is kiköthetnek 30-60 nap késedelmet és a kifizetéseket rendszerint nem egy összegben bonyolítják le.
 - A biztosítás időtartamát: a biztosító általában 12 vagy 24 hónapig fizet, de vannak olyan konstrukciók, amelyek alapján tovább is, egészen addig, amíg a biztosított munkába nem áll, vagy nyugdíjba nem megy.

Léteznek még életbiztosítással kombinált jelzáloghitelek is. Ilyen konstrukció esetén a biztosítási rész egyfajta befektetés; előtakarékosságként szolgál. A havonta fizetendő összegnek csak egy része a hitel törlesztése, másik része a biztosításba megy, befektetésnek. Az a szerepe, hogy lejáratkori kifizetésével a jelzáloghitel tőkerészét csökkentik, azaz előtörlesztik, így akkor jelentősen csökken a fennmaradó tőkerész után fizetendő havi hiteltörlesztés mértéke.
Emellett persze megvannak a hagyományos életbiztosítási szolgáltatásai is: a biztosítottal ha történik valami, akkor a kifizetés mértéke csökkenti a hitelterheket, ezzel mentesítve általában a rokonságot, illetve elsősorban a bankot.

 

 

 

 

 

(A tartalom egy része a www.dolceta.eu forrásmegjelöléssel szabadon felhasználható anyagaiból származik)
 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek