Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Gelsey Vilmos báró, vagyis William de Gelsey 1921-ben született. Magyar születésű, de Nagy-Britanniában lett közgazdász és bankár. Édesanyja osztrák, [Marguerite de Gelsey]? báróné. Édesapja [Henry de Gelsey]? báró, akinek a családja az I. világháború után elveszítette a horvátországi birtokait.
Gelsey Vilmos a [Királyi Egyetemi Katolikus Gimnázium]?ban tanult Budapesten, majd a cambridge-i [Trinity College]?-ban természettudományi MA fokozatot szerzett. Kémikusnak készült.


Szakmai gyakorlatát az [Imperial Chemical Industries]? cégnél  végezte, de magyarként kevés esélye volt a nemzetközi részleg vezetői posztjára, így a vezetési tanácsadás felé orientálódott.

1960-ban befektetési banki tevékenység felé fordult. A [Hill Samuel & Co]? ügyvezető igazgatója, majd az [Orion Royal Bank]?, nemzetközi konzorciális befektetési bank ügyvezető igazgatója, később elnökhelyettese lett.


1974-ben a Magyar Nemzeti Bank ötvenéves évfordulóján londoni bankját képviselte, csupán emiatt járt Magyarországon.
1988-ban Bécsbe költözött, ahol a Creditanstalt (mai: UniCredit Bank) tanácsadójaként dolgozott.
A Richter Gedeon privatizációjának tanácsadója a Creditanstalt magyarországi leánycége volt és a privatizációt követően, 1995-ben a Richter igazgatósági tagjának választották. Négy évvel később az igazgatóság elnöke lett, jelenlegi mandátuma 2011-ig tart.
 
1948-ban a több, mint 300 éves Királyi Egyetemi Katolikus Gimnázium működését betiltották. Gelsey Vilmos, testvérével [Gelsey Sándor]?ral nagy szerepet játszott abban, hogy az iskola viszakapja eredeti épületét. Három évnyi pereskedés árán visszaszerezték a fővárosi önkormányzattól. Létrehozták az [Egyetemi Katolikus Gimnázium Alapítvány]?t, amely 100 millió forinttal járult hozzá az épület korszerűsítéséhez. A z előkészítő munkálatok költségeit és az „EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok” című pályázat 15%-os önrészét, ami 150.000 euró volt Gelsey személyesen biztosította.

Elismerései:

-    Nagy Szent Gergely Rend Parancsnoki Fokozata címet kapta meg 2005-ben II. János Pál pápától a Magyar Katolikus Egyházért folytatott munkájáért.
-    2009-ben megkapta a Magyar Gazdaságért Díjat
 


A szócikkhez társított címkék:
bankár , közgazdász
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek