Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Gazdaságilag fejlettnek nevezhető egy ország, ha az adott történelmi szakaszban elér egy természeti, társadalmi és gazdasági színvonalat.
A gazdasági fejlődéssel már régóta számos közgazdász foglalkozik. Adam Smith a vállalkozásokban és a verseny szabadságában látta a fejlődés motorját. Később inkább az innovációt tartották fontosnak ([Joseph Schumpeter]?), majd a neoklasszikus irányzat a természeti erőforrásokra és a technikai fejlődésre helyezte a hangsúlyt. Napjainkban a [K+F]?, innováció és a tudományos műszaki előrejutás vált a meghatározó motorrá.


A gazdasági fejlődés mérőeszközei közé tartozik többek között a GDP és annak változása, a [fogyasztói árindex]?, vagy a folyó fizetési mérleg változása. A fejlődést nagyban elősegíti a lakosság szükségleteinek kielégítésével, amellyel egy állandó keresletet támaszt. Továbbá nem elhanyagolható még a termékek és szolgáltatások [export]?ja, vagy [import]?ja.


A fejlődés végbemehet mennyiségi és minőségi módon. A két fejlődési irány rendszerint kölcsönhatással van egymásra: például egy új technológia bevezetése minőségi javulást hoz, és emellett még növeli a kibocsátott mennyiséget is. Előfordulhat kevésbé kiegyensúlyozott fejlődés is, amely esetben valamelyik tényező erős túlsúlyba kerül. Erre jó példa a Szovjetunió, amely a gazdaságban rendszerint a kibocsátott mennyiségre koncentrált, háttérbe szorítva a minőségi fejlődés lehetőségeit.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek