Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Magyarország az Európai Uniós csatlakozási tárgyalásokon elérte, hogy a csatlakozástól számított hét évig korlátozhatja más uniós tagállamok természetes és jogi személyeinek földvásárlását, amit további három évvel (10 évre) még meg is hosszabbíthat, ha az uniós és a hazai földárak közötti különbségek fennmaradása esetén komoly piaci zavarok lépnek fel, illetve ezek veszélye fenyeget. A csatlakozási szerződés ugyanakkor tartalmaz egy felülvizsgálati passzust, amely leszögezi, hogy „a Tanács a Bizottság javaslatára egyhangúan az átmeneti időszak lerövidítése és eltörlése mellett dönthet“. Mivel a moratórium lerövidítéséhez és megszüntetéséhez egyhangú döntés szükséges, ezért erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha Magyarország is egyetért a lépéssel.

A földvásárlási moratórium nem vonatkozik az unió más tagállamaiból érkező egyéni mezőgazdasági vállalkozókra, ha igazolni tudják, hogy Magyarországon legalább három éve bejelentett lakóhellyel rendelkeznek, huzamosan ott tartózkodnak és a földterületen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, illetve ezeket az adatokat az agrárszakhatóság támogató környezettanulmánya is megerősíti. Az EU annak idején azzal az érveléssel utasította el az egyéni vállalkozókat érintő szigorúbb korlátozást, hogy a letelepedés joga a belső piac egyik kikezdhetetlen szabadsága.

A külföldiek földbérlését sem lehet korlátozni (korábban hazánk a 300 hektárnál nagyobb termőföld bérlését nem engedélyezte volna átmenetileg a külföldiek számára). Nemzeti rendszer keretében nem diszkriminatív, tehát a külföldiek és a belföldiek között különbséget nem tevő módon ugyanakkor szabályozni lehet a bérlést, például a bérleti szerződések időtartamának és a bérbe vehető termőföld nagyságának korlátozásával.

Hazánk a csatlakozási szerződésben azt is elérte, hogy a taggá válást követően 5 éven keresztül engedélyezéshez kötheti a külföldiek (EU-állampolgárok) második lakóingatlan-vásárlását. Az erre adott moratórium 2009. május elsején járt le, bár az önkormányzatok az esetek túlnyomó többségében már addigra sem gördítettek akadályt a vásárlás elé.

A moratórium 2011. április 30-án jár le, Magyarország onnantól kezdve kíván élni a földvásárlási tilalom három évvel történő meghosszabbításával.


A szócikkhez társított címkék:
Európai Unió , jogszabályok
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek