Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Felcsuti Péter 1949. december 1-én született közgazdász, bankár, bank vezérigazgató, a Magyar Bankszövetség elnöke.

 

Angolul, oroszul és spanyolul beszél.

Felcsuti Péter
Iskolái:
1968-ban érettségizett az ELTE Radnóti Gimnáziumban. 1973-ban végzett a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében Moszkvában. 1980-ban végzett és 1981-ben doktorált a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügyi tanszékén.

 

Pályája:
1973-tól az egyetem alatt a Magyar Nemzeti Banknál dolgozott. Eleinte KGST szakterületen a devizagazdálkodási főosztályon, majd ugyanitt tőkés terület, mint Dél-Amerika, Közel-Kelet és Távol-Kelet lett a szakterülete.

1984-tól foglalkozott az MNB külföldi hitelfelvételi tevékenységeivel, majd 1987-ben a devizagazdálkodási főosztály helyettes vezetője lett.
1989 márciusától a [Citibank]? budapesti leányvállalatának ügyvezető igazgatója lett fél éven keresztül. Szerepe volt a vállalat létrehozásában is.  Ezt követően az [Unicbank]? vezérigazgatója lett. A posztot azóta is ő tölti be, ami ritkaságnak számít.
1995-2001-ig a Magyar Bankszövetség alelnöke volt, de már 1993-tól elnökségi tag.
2006-tól szóba került Járai Zsigmond lehetséges utódjaként a Magyar Nemzeti Bank elnöki székében. Végül Simor András nyerte el ezt a pozíciót.

 

2009. szeptember 14-én lemondott a Bankszövetség vezetéséről a többi bankvezetővel kialakult ellentéteire hivatkozva.
Munkássága során bírálta a 2005-ös bankadót és a 2006-os kamatadót, illetve [Gyurcsány Ferenc]? kormánya által bejelentett költségvetési kiigazító csomag szerkezetét.
 


A szócikkhez társított címkék:
bankár , bankelnök , közgazdász
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek