Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Fekete János bankár, közgazdász, 1918. szeptember 6-án született Budapesten. Itt nevelkedett, azonban édesanyja korán meghalt, a család ekkor Szarvasra költözött.
Anyai ágon kereskedő szülők gyermeke.


A [numerus clausus]? miatt nem tanulhatott tovább, így dolgozni kezdett a Szarvasi Takarékpénztárban. A háború során munkaszolgálatosként hadifogságba esett, ahonnan 1945-ben szabadult. 1948-tól újra Budapestre költözött, már párttitkárként és a Magyar Nemzeti Bankban kezdett dolgozni, két éven keresztül, majd a [Pénzügyminisztérium]?ba került, ahol a deviza főosztálynak, később a [Külügyminisztérium]? pénzügyi főosztályának osztályvezetője lett. 

 

Rendkívül gyorsan tanult nyelveket és vörös diplomát szerzett a közgázon. Tanított a Vörös Akadémián.


1950-ben Magyarország képviseletében részt vett a párizsi jóvátételi tárgyalásokon. Javaslatára 1956 után sem tagadta meg az ország a korábbi hitelek törlesztését, ennek hatására a hatvanas évektől újabb hitelekhez juthatott Magyarország.


1953-1988-ig újra a Magyar Nemzeti Bank alkalmazottja különböző pozíciókban.


-    1953-1968: devizagazdálkodási főosztály vezetője
-    1968-1980: elnökhelyettes
-    1982-1988: [Nemzeti Valutaalap]? (IMF) magyarországi kormányzója 
-    1988-ban nyugdíjba ment, de elvállalta az izraeli-magyar [Leumi Hitel Bank]? magyarországi igazgatóságának alelnöki, majd elnöki posztját.
-    Ezt követően a [Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank]? elnöki tanácsadója, valamint alapító tagja és igazgatósági tag a [Bank of China Zrt.]?-ben.
-    1989-1990-ben a [Világgazdasági Tanácsadó Testület]? tagja.


2009-ben hunyt el.
 


A szócikkhez társított címkék:
bankár , közgazdász
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek