Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Fedezeti pontnak hívjuk azt a pontot a mikroökonómiában, amely azt az ár-mennyiség kombinációt jelenti, amely esetében a vizsgált vállalat költségei éppen egyenlők a bevételeivel, vagyis a profit zérus. Ez a költségszerkezet nem csak rövidtávon, hanem hosszú távon is fenn kell álljon.
Ha a vállalat pozitív mértékben lépi át a fedezeti pontot, akkor pozitív profitról beszélünk. Ha pedig a fedezeti pont alá kerül, akkor negatív profitról beszélünk, vagyis veszteségről. Tökéletes piacok esetében a vállalatok addig lépnek be az adott piacra, ameddig az pozitív profitot biztosít számukra.
A fedezeti pont meghatározható az átlagköltség-görbe (AC) minimumpontjaként is. Valamint levezethető, hogy a fedezeti pont megegyezik a határköltség-görbe (MC) és az átlagköltség-görbe (AC) metszéspontjával.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek