Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Faktorálásnak nevezzük a [követelés]?ek adásvételét. Maga a követelés adódhat valamilyen hitelből, szolgáltatásból, vagy áruforgalomból. A faktorálás során a hitelező eladja a követelését egy faktorálónak, aki az adásvételtől kezdve átveszi a követelés jogát az adóssal szemben (a hitelező pedig elveszíti jogait az adósság szemben).


Két típusa van:

  • lejárt követelések faktorálása: e típusnál lejárt határidejű követeléseket értékesítenek a szolgáltatók, a hitelintézetek (vagy más szervezetek). Rendszerint ezeket a követeléseket már megpróbálta behajtani az eladó, de nem járt sikerrel. Ilyen típusú adásvételeknél általában az ár a követelés értékének mindössze kis hányadát teszi ki.
  • még le nem járt követelés faktorálása: ez a faktorálás klasszikus esete, itt a még le nem járt határidejű követelések cserélnek gazdát. Sok esetben a kevésbé tőkeerős vállalkozások kényszerülnek a faktorálásra. Ilyenkor a faktorcégek a követelés összegének 70-90%-áért megvásárolják azt és a lejáratkor pedig behajtják. Ez a megoldás általában olcsóbb a vállalkozások számára is, mint hiteleket felvenni.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek