Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Eurózóna alatt azon országok összességét értjük (az Európai Unión belül), amelyek az eurót használják, mint hivatalos fizetőeszközt. Jelenleg a 27 tagállamból 16-ban euró a hivatalos pénznem: Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia.

Kivételt képeznek a következő társult területek, ahol az anyaországtól eltérően nem lett bevezetve az euró: Aruba, Francia Polinézia, a Holland Antillák, Új-Kaledónia, továbbá Wallis és Futuna, Francia déli és antarktiszi területek, Clipperton-sziget, Indiai-óceáni francia szigetek. Valamint további érdekesség tárgyát képezi Büsingen am Hochrhein városa, amely egy német város svájci területekkel határolva. Közigazgatásilag Németországhoz tartozik, de gazdaságilag Svájchoz. Campione d'Italia hasonló kivételt képez Olaszországban.

Eurót használnak a következő nem EU-s országokban is:

  • Monaco, San Marino és Vatikán: az euró előtt a francia frank és az olasz líra volt a hivatalos fizetőeszköz. Az euró bevezetése után közös megegyezéseken keresztül engedélyezték az új valuta használatát és kibocsátását.
  • Andorra: az ország nem rendelkezik hivatalos fizetőeszközzel, az euró előtt elfogadták a francia frankot és a spanyol pesetát. Folynak a tárgyalások a fennt felsorolt törpeállamokhoz hasonló megegyezés megkötéséről.
  • Montenegró és Koszovó: az euró előtt a német márkát használták (habár az sem volt hivatalos fizetőeszköz), jelenleg pedig az eurót használják.


Nem használja az eurót Nagy-Britannia és Svédország, ahol népszavazásokon vetették el a bevezetését. Dánia belátható időn belül tervezi a csatlakozást. A többi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia) esetében folyamatban van a kritériumok teljesítése.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek