Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Elsőbbségi részvény alatt azt a fajta részvényt értjük, amely valamely jogosultságban elsőbbséget élvez a törzsrészvényekkel szemben. Az elsőbbségi részvényeket részvényosztályokba lehet csoportosítani. Egy osztályon belül több részvénysorozat is kibocsátható.

 

Részvényosztályok:

  • Osztalékelsőbbség: az osztalékot időben előbb fizetik ki, mint a törzsrészvényesekét, vagy esetleg jelenthet a részvények névértékénél nagyobb mértékű kifizetést is.
  • Likvidációs hányadhoz kötődő elsőbbség: amennyiben a részvénytársaság jogutód nélkül szűnik meg, a felosztandó vagyonból elsőbbséggel részesedik a tulajdonos.
  • Szavazati joghoz fűződő elsőbbség: nyilvánosan működő részvénytársaságok esetében csak egyszerű többséget igénylő döntések esetében biztosítanak elsőbbségi jogot.
  • Vezető tisztségviselő, vagy felügyelőbizottsági tag kijelölésének elsőbbsége: csak zártkörűen működő részvénytársaság bocsáthat ki ilyen típusú részvényt.
  • Részvények elővásárlására vonatkozó részvény: csak zártkörűen működő részvénytársaságok bocsáthatják ki.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek