MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Családi adókedvezmény 2012
Verzió: 1  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2012-01-25 09:28:51
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

2012-ben "a családi kedvezmény – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint, három vagy annál több eltartott esetén 206 250 forint."

Forrás: Tájékoztató a családi kedvezmény érvényesítését kérő adóelőleg-nyilatkozathoz a 2012. évben 

 

A  2011. évi CLVI. törvény (az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról) változtatásokat léptetett életbe a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) családi kedvezményre vonatkozó néhány szabályában. A változások, melyek 2012. január 1-jétől lépnek hatályba, a következők:

 

A családi adókedvezményt 2011-ben azon kedvezményezett eltartottak után lehetett igénybe venni, akikre tekintettel a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Cst.) szerint családi pótlékot folyósítanak. Ez a kitétel 2012 januárjától úgy változott, hogy azon eltartott után is igénybe lehet venni az adókedvezményt, akire tekintettel a magánszemély a Cst. szerint családi pótlékra jogosult. Ennek gyakorlati jelentősége, hogy - az eddigi szabályozással ellentétben - az a magánszemély is érvényesítheti a családi kedvezményt, aki, bár jogosult lenne a Cst. alapján a gyermek után családi pótlékra, azt ténylegesen nem igényelte meg, így azt nem is folyósítják számára.

 

Változott az eltartott személyek körének megfogalmazása is: 2012-től a családi adókedvezmény megállapításánál a kedvezményezett eltartottakon kívül az a személy is eltartottnak tekinthető, aki a Cst. szerint a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető. Tehát nem csak azon személyeket lehet beszámítani az eltartotti körbe, akiket - a családi pótlék folyósítása során - a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából ténylegesen figyelembe is vesznek, hanem azokat is, akik figyelembe vehetők lennének, ha a családi pótlékra jogosult személy azt kérné.

 

Gyakorlati szempontból ez a módosítás lehetővé teszi az olyan egyetemre, főiskolára járó személy bevonását is az eltartottak létszámába, aki nappali tagozatra jár, önálló jövedelemmel nem rendelkezik viszont a még családi pótlékra jogosító gyermekek utáni családi pótlék összegének megállapítása során a szülők nem kérték az említett személy figyelembe vételét. 

 

2012-ben tehát a családi kedvezmény igénybevételénél:

"Kedvezményezett eltartott:

a) akire tekintettel a magánszemély belföldön családi pótlékra, vagy bármely EGT állam hasonló jogszabálya alapján családi pótlékra, más hasonló ellátásra jogosult; 

b) aki a családi pótlékra saját jogán jogosult; 

c) a rokkantsági járadékban részesülő személy; 

d) a magzat (a fogantatás 91. napjától a világra jöttéig).

 

Eltartottnak minősül a kedvezményezett eltartottakon túl a családi pótlékra már nem jogosító személy is, ha figyelembe vehető a testvérei után járó családi pótlék összegének megállapításánál. 

 

Így például, ha egy családban 10 és 12 éves gyermekek (kedvezményezett eltartottak) mellett olyan 18 évnél idősebb gyermek is van, aki felsőoktatási intézményben első akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben, első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik (eltartott), akkor a családban az eltartottak száma három. Ebben az esetben a kedvezményezett eltartottak (két fő) után fejenként és havonta 206 250 forint adóalapot csökkentő családi kedvezmény vehető igénybe."

Forrás: Tájékoztató a családi kedvezmény érvényesítését kérő adóelőleg-nyilatkozathoz a 2012. évben

 

További változások:

2012. január 1-je előtt a családi kedvezmény érvényesítésére jogosult személyekkel közös háztartásban élők közül egy, mégpedig a közös döntésük alapján megnevezett személy volt tekinthető a családi kedvezmény érvényesítésére jogosultnak. A 2012. január 1-jén életbe lépő módosítás értelmében a kedvezményt csak a saját jogán jogosult gyermek (személy), illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély hozzátartozója érvényesítheti, azaz nem pusztán bármely, az említett magánszemélyekkel közös háztartásban élő magánszemély.

 

Családi adókedvezmény nyilatkozat

 

Családi adókedvezmény igénylésekor írásban kell nyilatkozni a jogosultságról, magzat esetében a várandósságról, a családi kedvezmény megosztása esetén pedig a megosztásról. Fel kell sorolni – a magzat kivételével – minden eltartott adóazonosító jelét, ennek hiányában természetes személyazonosító adatait, lakcímét, megosztás esetén a másik fél adóazonosító jelét is.

 

A családi adókedvezmény nyilatkozat letöltése

Adóelőleg-nyilatkozat 2012. évben a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól (.pdf)

Adóelőleg-nyilatkozat 2012. évben a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól (.doc)

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek