Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A [Számviteli törvény]? 41.§-á nak (1) bekezdése szerint, az adózás előtti eredmény terhére céltartalékot kell képezni – a szükséges mértékben – azokra a múltbeli, illetve a folyamatban lévő ügyletekből, szerződésekből származó, harmadik felekkel szembeni fizetési kötelezettségekre, amelyek a [mérlegfordulónap]?on valószínű vagy bizonyos, hogy fennállnak, de összegük vagy esedékességük időpontja még bizonytalan, és azokra a vállalkozó a szükséges fedezetet más módon nem biztosította.

 

A céltartalék meghatározásakor az óvatosság és az összemérés elvéből kell kiindulni, a céltartalék a mérlegben a [források]? közt kerül kimutatásra.

 

Mire lehet, mire kötelező céltartalékot képezni?

Céltartalékot kell képezni például a jogszabályban meghatározott garanciális kötelezettségre, a függő kötelezettségre, a biztos (jövőbeni) kötelezettségekre, a korengedményes nyugdíjazásra, a [végkielégítés]? miatti kötelezettségek kifizetésére, a környezetvédelmi kötelezettségre.

 

A céltartalék mértéke független az [üzleti év]? eredményétől, tehát akkor is képezni kell, ha adott évben veszteséges a társaság működése. Nagyságát a mérlegkészítés időpontjáig kell elkészíteni a rendelkezésreálló információk alapján.

 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek