Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A számlatulajdonos vagy a rendelkezésre jogosult utasítása a hitelintézetnek pénzösszeg átutalására a bankszámlájáról az általa megjelölt kedvezményezett bankszámlájára.

A belföldi fizetési forgalomban a készpénz nélküli fizetés egyik leggyakoribb módja a pénzösszeg vagy pénzösszegek átvezetése egyik bankszámláról a másikra, vagy egyik pénzintézetből a másikba.

Az átutalással történő fizetést az erre rendszeresített formanyomtatványokon, illetve elektronikus úton telefonon - szolgáltatástól függően kezelő segítségével, vagy automata rendszeren illetve WAP felületen -, ATM készüléken, vagy az interneten elérhető [netbank]? szolgáltatáson a folyószámláját vezető banknál kezdeményezheti az átutaló.
Akár papíralapú, akár elektronikus átutalásról van szó, a megbízásnak teljesíteni kell a meghatározott követelményeket:

    - az átutalási megbízást kezdeményező személy azonosítása,
papír alapon történő benyújtás esetén az azon szereplő aláírás vagy egyéb azonosító valódiságát (azaz a bankszámla megnyitásakor megadott aláírás beazonosítása), elektromos kezdeményezés esetén a számlatulajdonoshoz rendelt egyedi azonosítók (PIN-kód, felhasználónév-jelszó kombináció, a szerződésben szereplő valamely adat visszakérdezése) ellenőrzése


    - az átutalandó összeg pontossága,
papír alapon betűvel kiírva, elektronikusan általában újra beírva és az egyezőséget vizsgálva


    - minden rovat megfelelő kitöltése (név, számlaszámok stb.).

A munkabérszámlák tömeges vezetésével egyidejűleg megjelent a csoportos átutalás, amely szerint a kötelezett számlatulajdonos az azonos jogcímen, kötegelve benyújtott átutalások megbízások átadásával bízza meg a számlavezető hitelintézetet, hogy bankszámlája terhére és a jogosultak bankszámlái javára meghatározott összeget utaljon át (számoljon el). Ez az átutalási forma értékhatárra tekintet nélkül benyújtható.
Ebben a formában a banknak a fizetés felvételére jogosult személyt is azonosítani kell.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek