Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Árszabályozás alatt a piaci árak állami befolyásolását, vagy meghatározását értjük. Az árszabályozás rendszerint olyan piacokon alkalmazott eszköz, ahol a keresleti és a kínálati oldal közül valamelyik jelentős erőfölényre tesz szert, ekkor ugyanis nem valósul meg szabad verseny. A monopóliumok esetében fordul elő a leggyakrabban az erőfölény. Az árszabályozásnak két módszere is kialakult. Egyik esetében közvetlenül az árakra irányul a szabályozás, mint például a vasút esetében. A másik módszer esetében az adott vállalat profitjára irányul a szabályozás, amely csak közvetetten van hatással az árakra (például a víz- és csatornaszolgáltatás esetében).
A rendszerváltás előtt többé-kevésbé korlátozva volt a szabad piaci verseny, így tulajdonképpen az árak felfoghatóak hatóságilag szabályozott árnak is.
Az árszabályozásról az 1990. évi LXXXVII. törvény rendelkezik.
 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek