Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Árstabilitás
Verzió: 1  
Változtatta: laca-n
Változtatás dátuma: 2011-03-07 16:49:05
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

[Közgazdaság]i fogalom, melynek konkrét jelentése: az árak változatlansága.
A gyakorlatban ez nem, vagy csak nagyon ritka esetekben fordul elő, így árstabilitáson a kiszámítható alacsony szintű [infláció] értendő. Az árstabilitás védelme az adott ország központi bankjának ([jegybank]jának) fő feladata.
 
A gazdaságpolitika egészének legfontosabb célja a hosszú távon fenntartható, stabil [gazdasági növekedés] biztosítása. 
Ezt az infláció alacsony szinten tartásával - ezzel magas árstabilitást elérve - jegybankok hiteles monetáris politikával tudják támogatni.
 

Az árstabilitás jelentőssége:

Az egyetemleges közgazdasági elméletek szerint az árstabilitás megbomlása ([hiperinfláció]) 
  • kárt okoz a gazdaságnak
  • pluszköltségeket okoz a gazdaság szereplőinek
  • megnöveli az átárazási és tranzakciós költségeket
  • torzítja az adórendszert, a számvitel területét
  • felborítja a kereslet–kínálati viszonyokat
  • növeli a nominális kamatokat a gazdaságban
  • bizonytalanságot okoz a jövedelmek újraelosztásában
 
A jegybank (Magyarországon a [Magyar Nemzeti Bank] rövidítve [MNB]) az árstabilitáshoz tartozó inflációt például a [jegybanki alapkamat] változtatásával, [kötelező tartalékráta] változtatásával, [refinanszírozási politika] eszközeivel, [nyílt piaci műveletek] végrehajtásával tudja elérni.
A közgazdasági elmélet és a nemzetközi jegybanki gyakorlat szerint, hogy a [monetáris politika] eszközeivel nem lehetséges tartósan befolyásolni a gazdasági növekedést, hiszen hosszabb távon az inflációs várakozások idővel aklalmazkodnak a gazdasági környezethez. Rövid távon elképzelhető átmeneti hatás, mert például a tőzsdei reakciók, az [értékpapír]ok értékének változása hűen tükrözi a monetáris politika döntéseit, eredményeit.
 

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek