Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A mikroökonómiában az árrugalmasság az ár valamelyik függvényének (rendszerint a kereslet, vagy a kínálat függvényének) százalékos változását jelenti, ha az ár egy százalékkal változik.
Az árrugalmasság jele: εp vagy Ep

A kereslet árrugalmassága azt mutatja meg, hogy ha egy termék ára egy százalékkal változik, akkor hány százalékkal válozik adott termék kereslete. Ha az árnövekedés a keresletben csökkenést eredményez (vagyis εp<0), akkor közönséges javakról beszélhetünk. Ha az árnövekedés a keresletben is növekedést idéz elő (vagyis εp>0), akkor Giffen-javakról van szó.
A kínálat árrugalmassága azt mutatja meg, hogy a kínált jószág árának egy százalékos változása esetén mennyivel változik a jószág eladói által kínált mennyiség.

Az árrugalamsság a következő képlettel írható fel:
Árrugalmasság számítása

ahol εp kiszámolható az f függvény p szerinti parciális deriváltjával.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek