Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Aranyfedezet
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-09-08 17:48:10
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az aranyfedezet a XIX. században elterjedt bankjegykibocsátási rendszer volt, amelyben eleinte a [pénz] kibocsátásához 100%-os aranyfedezet volt kikötve. Ez a gyakorlatban annyit jelentett, hogy egy ország annyi bankjegyet bocsáthatott ki, amennyi aranytartalékkal rendelkezett. Eleinte a pénzhelyettesítőket a jegybank köteles volt aranyra váltani, majd később megszűntették ezt a gyakorlatot.
A fordulat 1944-ben következett be, a Breton Woods-i világrend létrejöttével az [amerikai dollár]t tették meg a kulcsvalutává (vagyis világpénzzé), a többi [valuta] árfolyamát pedig a dolláréhoz rögzítették, így létrejött a fíx valutaárfolyamok rendszere. Aranyfedezet ezentúl már csak a dollár mögött volt.
Az újabb fordulat az 1970-es évek közepén következett be, amikor a dollár mögül is eltűnik az aranyfedezet, de megmaradt a világpénz szerepe. Ekkor az arany elvesztette a pénzfunkcióját, más néven az arany demonetizálódott és ezzel létrejött a modern pénz.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek