Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Annuitás
Verzió: 1  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2009-09-09 12:09:50
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az annuitás legegyszerűbben megfogalmazva nem más, mint meghatározott időponttól kezdődően, adott számú éven keresztül esedékes állandó tagú járadék.
Annuitásnak tekinthetjük például az egyenletes törlesztésű hiteltermékeket.

Azt nevezzük egyenletes törlesztésnek (tehát annuitásnak), amikor a [futamidő] során a szerződésben meghatározott [kamatperiódus], vagy akár a teljes futamidő alatt minden törlesztőrészlet megegyezik, így a hitelfelvevő minden törlesztési időpontban azonos összegű törlesztőrészletet fizet.
Devizaalapú hitelnél a havonta fizetendő törlesztés devizában állandó, ennek forint ellenértéke az árfolyamok alakulása miatt ingadozhat.

A törlesztőrészlet alapvetően három elemből épül fel: a [kamat]ból, a [kezelési költség]ből és a [tőke]tartozásból. Az annuitás jellegéből adódóan a futamidő elején az ügyfél túlnyomó részben kamatot és kezelési költséget fizet, a tőketörlesztése minimális. Ez az arány a futamidő végére megfordul, ekkorra túlsúlyba kerül a tőketörlesztés.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek