Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az államosítás (más szóval kollektivizálás) a magántulajdonban levő javak állami tulajdonba vételét jelenti. Az államosítás ellentétje a privatizáció. Politikai berendezkedéstől függően az államosítás történhet kárpótlással, vagy kárpótlás nélkül. A demokratikus berendezkedésű országok esetében törvényben meghatározott módon, kárpótlással történhet csak az államosítás.
A legtöbb országban az vasutak, az energiaszektor és a közszolgálati média rendszerint állami tulajdonban van.
Szélsőségesen nagy államosítás zajlott le a volt szocialista blokk országaiban. Magyarországon 1945 után indult meg egy nagy mértékű államosítás, amely eleinte csak a bányák és a nehézipari vállalatok államosítása történt meg. 1948-ra államosították az egyházi iskolákat, a bankokat, villamosműveket, távvezetékeket és a száz munkásnál többet foglalkoztató ipari vállalatokat. 1949-ben pedig minden tíz munkásnál többet foglalkoztató vállalkozást kollektivizáltak. Az 1960-as évekig a magánkézben levő földeket is államosították, gyakran erőszakos módszerekkel.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek