Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Állami beavatkozás
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-10-06 17:09:51
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az állami beavatkozás alatt egy adott nemzetgazdaság felett hatalmat gyakorló [állam] gazdasági szerepvállalását értjük. A szerepvállalás mértéke változatos skálán mozoghat, a közgazdászok között nincs egyetértés a megfelelő mértékről. Az állami beavatkozás irányulhat a káros gazdasági, piaci folyamatok ellen, ennek eszköze lehet például az [újraelosztás], vagy az állami beruházás. Emellett törekszik a piaci verseny tökéletesebbé tételére (például [monopólium]ok elleni törvények hozatala). Végül igyekszik az externáliákat kezelni, azokat internalizálni.
[Adam Smith] is foglalkozott az állami beavatkozással, azonban ő csak az "éjjeliőr" szerepét szánta az államnak, kiindulva a "[láthatatlan kéz]" koncepcióból.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek