Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Zwack Péter János 1927. május 21-én született Budapesten. 


Szülei [Zwack János]? és [Wahl Vera]?. Hét gyermeke van. Peter B. Zwack a legidősebb fia, aki az USA hadseregének egyik ezredese.

Második felesége [Anne Marshall]?, angol írónő. Nagy szerepet tölt be a vállalat PR-tevékenységében és az italok készítésénél a gyógynövények minőségi ellenőrzésében. Vele közösen egy fiuk és egy lányuk van, Sándor és Izabella.


Zwack Péter zsidó családi származása ellenére szigorú katolikus nevelést kapott.


Budapesten és Milánóban végezte iskoláit, majd az University of New York egyetemen tanult közgazdaságot New Yorkban.
1945-ben érettségizett a Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. Itt a 25. sz. Szent Imre Cserkészcsapat tagja volt. A családi gyárban folytatott munkája mellett egy évvel később felvették a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karára. 1947-ben ifjúsági teniszbajnok lett.

 

Még ebben az évben édesapja tanácsára elhagyta az országot és Olaszországba, majd az USA-ba költözött. Milánóban és New Yorkban végezte közgazdasági tanulmányait. 1949-1970 között az Egyesült Államokban élt. Kisebb munkákat vállat kezdetben, majd 1952-ben, New Havenben egy alkoholimportőr cég menedzsere, majd 1954-ben egy chicagói borimportőr cég társtulajdonosa lett.
1956-ban megkapta az amerikai állampolgárságot.


1970-ben tért vissza Európába, Eleinte Bécsből, majd 1972-től Olaszországból, Genovából, később Velencéből és Firenzéből vett részt a családi vállalkozás irányításában. 1987-ben tért haza Magyarországra, ahol 1989-ben megalapította a Budapesti Likőripari Vállalattal közösen a Zwack Unicum Budapest Kft-t. 1990-ben. 1991-ben, a privatizáció keretében a Peter Zwack & Consorten AG megvásárolta a Budapesti Likőripari Vállalatot, így Magyarország legnagyobb szeszesital gyártója és forgalmazója lett. 1992-ben alakult a vállalat részvénytársasággá. Azóta is a társaság igazgatóságának elnöke.


1990-ben rövid ideig a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnöke volt. Ugyanebben az évben a Magyar Köztársaság washingtoni nagykövetévé nevezték ki. Ez azzal járt, hogy lemond amerikai állampolgárságáról.

Ekkor az 1956-os magyar emigrációt segítő munkásságáért George Washington-díjat kapott.
A [Magyar Vállalkozói Szalon]? elnöke lett 1998-ban. 1995-1999 között a [Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara]? elnöke, 1999-ben Az Olasz Köztársaság Becsületrendjének lovagja (Cavaliere dell’Ordine di Merito della Repubblica Italiana) kitüntetést is megkapta. 2002-2004-ben pedig a Vállalkozók Országos Szövetségének soros elnöke.

2002-ben és 2004-ben a VOSZ az év vállalkozójává választotta. 2005-ben a [Magyar Köztársasági Érdemrend]? Középkereszt kitüntetésével jutalmazták.

2008-ban Budapest díszpolgári címével lett gazdagabb.


Karitatív tevékenységei közé tartozott, hogy 1956-ban Eckhardt Tiborral megalakított a a [First Aid for Hungary]? nevű jótékonysági szervezetet, ami az 1956-os forradalom menekültjeit segélyezte. Herbert Hoover, volt amerikai elnök lett a szervezet tiszteletbeli elnöke.


Támogatta a kábítószer elleni felvilágosító tevékenységét a DADA Alapítványnak, mint országgyűlési képviselő.

 

Politikai karrierje:


-    1992-ben a [Liberális Polgári Szövetség-Vállakozók Pártja]? elnöke
-    1994-ben az [SZDSZ]?-szel és a Fidesszel, valamint az Agrárszövetséggel választási szövetséget kötött. A négy párt közös jelöltjeként indult Kecskemét II. Körzetében, ahonnan bejutott az Országgyűlésbe. 1994-1998 között ő volt az egyetlen független képviselő, azonban emiatt – az akkori szabályok értelmében – nem lehetett bizottsági tag.
-    1995-ben lemondott pártelnöki tisztségéről
-    1995-1997 között a [Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság]? tagja
-    1998-ban az SZDSZ által támogatott független képviselőjelölt volt, de mandátumot nem szerzett. Ebben az évben még átlépett az SZDSZ-be.
-    2000-2003-ig a párt ügyvivője lett
-    1999-ben az Országos Tanács elnökségének tagja
-    2002-ben újra bejutott az Országgyűlésbe, de fél évvel később lemondott mandátumáról
-    2010-ben nem újította már meg a párttagságát


Több könyve is megjelent:
-    [Zwack így tovább]? (1995)
-    [If You Wear Galoshes, You Are an Emigré]? (2001)

 


A szócikkhez társított címkék:
közgazdász , politikus , vállalkozó , Zwack
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek