Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A WTO (World Trade Organisation) magyarul Kereskedelmi Világszervezet, vagy Világkereskedelmi Szervezet. 1994. április 16-án Marrakeshben, Marokkóban írták alá az alapító szerződését, amely 1995. január 1-jével váltotta fel a GATT-ot. Jelenleg 153 tagot számlál a szervezet. A résztvevők egy jelentős része a fejlődő országokból kerül ki.

Alapelvek:

  • Kölcsönösség elve: a tárgyalások során a kialakított kereskedelmi egyezségnek a viszonosságra kell alapulniuk. Vagyis az országoknak a más országokkal szemben elért engedményeket viszonozniuk kell saját korlátozásaik csökkentésével.
  • Intézményesítés: a tárgyalások eredményeit írásban is rögzítik a tárgyaló felek, így az egyezségeknek írásos nyoma marad, azok számon kérhetőek és sokkal nehezebb visszavonni azokat.
  • Diszkriminációmentesség: két részből tevődik, egyrészt ha egy országgal szemben engedményeket ad egy másik, akkor annak az összes többi WTO taggal szemben biztosítania kell az engedményeket. Másfelől pedig egyenlőként kell kezelni az importált és a saját nemzet által előállított terméket.


A WTO tárgyalási fordulónak hívja azokat az üléseket, ahol a megállapodások születnek. A résztvevők nagy létszáma miatt egy forduló akár évekig is elhúzódhat.


Híres fordulók:

  • Kennedy-forduló (1964-1967) - a legnagyobb eredményei a dömping ellenes rendelkezések voltak.
  • Tokió-forduló (1973-1979) - kiterjesztik a GATT tevékenységét (vámok mellett beviteli korlátokra, szubvenciókra és negatív diszkriminációra is kiterjed).
  • Uruguay-forduló (1986-1993) - a WTO létrehozásáról tárgyalnak, az együttműködések kiterjesztése az áruk mellett a szolgáltatásra és a szellemi termékek védelmére.
  • Doha-forduló (2001-) - más néven Doha Development Agenda, céljai között szerepel a fejlődő országok piacainak mélyebb integrációja, újabb piacok megnyitása, további korlátozások lebontása.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek