Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Széchenyi Pihenő Kártya - rövidített elnevezésben SZÉP Kártya - a bankkártyakhoz hasonlítható univerzális, elektronikus utalvány, amellyel meleg étkezést, belföldi üdülést, sport-, wellness- és fitneszszolgáltatásokat, múzeumi belépőket, színházjegyeket lehet kifizetni. 2011-es bevezetése óta felváltotta a régi, papír alapú [Üdülési Csekk]?et, később alszámlái révén a legelterjedtebb [cafeteria]? utalványokat is. A kártya biztonságos banki hátterű, a bankkártya-terminálokon vagy telefonos ügyfélszolgálaton egyszerűen használható, felhasználása könnyen dokumentálható, illeszkedik a cafeteria rendszerekhez, konstrukciója a béren kívüli juttatásokon adott állami kedvezményeket elsősorban a turizmusba csoportosítja át, segítve a gazdaság növekedését. 

 
2012 januárjától a SZÉP Kártyára adható keret 450.000 Ft-ra bővült, mely a következőképpen oszlik el három alszámlán:
 
- A szálláshely-szolgáltatási alszámlára a munkáltatók kedvezményesen évi 225 ezer forintot utalhatnak át. Innen csak és kizárólag a szálláshelyek, valamint a belföldi utazások árát lehet fedezni.
- A rekreációs alszámlára kedvezményesen átutalható keret évi 75 ezer forint, amelyet szórakoztató és kulturális intézményekben (színház, múzeum, állatkert, vidámpark, hajózás) valamint az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásoknál (edző- és fitnesz termekben, lovaglásnál, hazai sípályákon, törökfürdőkben, szaunákban és gőzfürdőkben, gyógyfürdőkben, valamint szoláriumokban és fogyasztó- és karcsúsítószalonokban) lehet felhasználni. Ez az alszámla is alkalmas a belföldi szálláshely-költségek fedezésére.
- Az évi 150 ezer (havi 12.500) forintos kedvezményes kerettel rendelkező melegétel alszámláról éttermekben, büfékben, menzákon lehet költeni. Ebből a keretből is lehet fedezni a szálláshely költségeket.
 
A SZÉP Kártyára átutalt összeget a munkavállaló teljes egészében megkapja, a munkáltatónak 30,94% adó- és járulékterhet kell megfizetnie a juttatás után. (A nem kedvezményes cafeteria juttatások esetén 2012-ben ez 51,17%).
 
A vonatkozó kormányrendelet meghatározza, hogy a kártyáért a munkáltatóknak és a munkavállalóknak nem kell fizetnie (a társkártyáért, vagy az elvesztett kártya pótlásáért lehet maximum 1500 forintos díjat felszámolni), de az elfogadóhelyek esetében sem lehet 1,5 százaléknál magasabb jutalékot kérni. A kialakult versenyben a bankok saját korábbi ügyfeleiknek bizonyos esetekben már most is ennél kisebb jutalékot számítanak fel. 
 

SZÉP Kártya kibocsátók

2012-ben három pénztárszolgáltató rendelkezik a kormányrendeletben meghatározott feltételekkel és engedélyekkel, a K&H Bank Zrt., az MKB BANK Zrt., és az OTP Bank Nyrt. A kártyát csak a munkáltató igényelheti ezen bankok fiókjaiban, illetve a külön erre a célra létrehozott internetes felületein.
A szolgáltatók között jelenleg különbség van abban, hogy az elveszett, ellopott vagy sérült kártya pótlását, illetve a társkártyát a munkavállaló maga is igényelheti-e a banki honlapon, vagy erre csak a munkáltatónak van lehetősége.
 

SZÉP Kártya egyenleg

A SZÉP Kártya egyenlegét a munkavállaló a szolgáltatók erre a célra kialakított, biztonsági jelszóval védett internetes felületein ellenőrizheti. Külön igénylésre a szolgáltató küldhet egyenlegértesítést mobiltelefonra, e-mail címre, van, ahol a fizetési bizonylaton is szerepel a felhasználható egyenleg. A személyes internetes felületre belépni általában a SZÉP Kártya számának, illetve egy – bankonként eltérő – egyedi azonosítónak a megadása után lehet.
 

SZÉP Kártya elfogadóhelyek

A kibocsátók a kártyaelfogadó helyek listáját közzéteszik honlapjukon:
 
A vonatkozó  kormányrendelet értelmében a bankoknak biztosítaniuk kell az átjárhatóságot, vagyis saját elfogadóhelyi hálózatukban a mások által kibocsátott kártyákat is el kell fogadniuk
 
SZÉP Kártya Elfogadóhelyek
 • belföldi szálláshely
 • utazási iroda (belföldi szálláshely-szervezés esetén)
 • étterem
 • menza
 • büfé (meleg étel esetén)
 • színház
 • múzeum
 • állatkert
 • vidámpark
 • hajózási társaság
 • edző- és fitneszterem
 • lovarda
 • sípálya
 • fürdő (szauna és gőzfürdő, gyógyfürdő)
 • szolárium
 • fogyasztó- és karcsúsító szalon
 
A SZÉP Kártyáról további részletes információ olvasható a Széchenyi Pihenő Kártya hivatalos honlapján 


HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek