Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


2010. július 23-án az Országgyűlés elfogadta a kormány 29 pontból álló törvénycsomagját, mely a gazdaság számos területén vezetett be módosításokat. Fő irányvonalai tartalmaztak változtatásokat az adórendszerben, átalakításokat a közszférában, intézkedéseket a kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében.

  

2011. március 1-én a kormány újabb, ezúttal 26 pontból álló tervet ismertetett, mely ismét a gazdasági növekedés érdekében kidolgozott intézkedéseket tartalmaz - ez az akcióterv kapta a Széll Kálmán Terv nevet.  

A kormányzati kommunikáció szerint a Széll Kálmán Terv célja Magyarország államadósságának kezelhető szintre csökkentése, illetve újratermelődésének megakadályozása. A terv ezt a célt a társadalomszerkezet, a munkaerőpiac, a vállalkozási környezet illetve az állam működésének átalakítására irányuló intézkedéssorozat végrehajtásában vázolja fel, melynek lépései az alábbiak: 

 

1. A törvénymódosítás hatályba lépésétől évi negyvenről húsz napra csökkentik a miniszterek szabadságát. 

2. 2011. április 1-től a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium konzultációkat folytat az érintettekkel egy új, hatékonyabb gyógyszer-finanszírozási rendszer kialakítása érdekében. 

3. 2011. július 1-ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium kidolgozza a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tévő szabályozás részleteit. 

4. 2011. július 1-ig az Országgyűlés elfogadja az új közbeszerzési törvényt. 

5. 2011. július 1-ig elkészítik az új, sok ember munkáját igénylő közmunkák kivitelezési terveit, és előkészítik a közmunkarendszer keretéül szolgáló új jogszabályokat a Belügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésével. 

6. 2011. július 1-ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium koordinálásával megalkotják azokat a jogszabályokat és létrehozzák azokat az intézményeket, amelyek az új rokkanttá nyilvánítási rendszer alapjait jelentik. 

7. 2011. július 1-ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az érintett tárcákkal együtt felülvizsgálja a korengedményes nyugdíjak rendszerét és javaslatot tesz azok megváltoztatására.

8. 2011. július 1-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztériummal, a Honvédelmi Minisztériummal, és a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együtt kidolgozza az új közszolgálati életpálya modelleket. 

9. 2011. július 1-ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium felülvizsgálja a táppénz-folyósítás szabályait és javaslatot tesznek azok átalakítására. 

10. 2011. július 1-ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium megalkotja az új gyógyszer-támogatási rendszer működéséhez szükséges jogszabályokat. 

11. 2011. július 1-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megvizsgálja, hogy a jelenlegi büntetőjogi szabályozás elégséges visszatartó erőt jelent-e a táppénzcsalásokkal szemben. 

12. 2011 szeptemberéig elfogadják a közoktatási és felsőoktatási rendszert szabályozó új jogszabályokat. 

13. 2011. december 31-ig megalkotják azokat a jogszabályokat, amelyek az új nyugdíjrendszer működéséhez szükségesek. 

14. 2011. december 31-ig a Nemzetgazdasági Minisztérium megalkotja azokat a további lépéseket, amelyek a vállalkozások adósságterhének további csökkenéséhez vezetnek. 

15. 2011. december 31-ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kidolgozza a MÁV adósságrendezésének és átszervezésének tervét. 

16. 2011. december 31-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megalkotja azokat a jogszabályokat, amelyek a végrehajtási és felszámolási eljárások gyorsítása és átláthatóvá tétele révén csökkentik a vállalkozások terheit. 

17. 2012. január 1-ig az új, átlátható rokkanttá nyilvánítási rendszer keretében méltányosan és elvszerűen felülvizsgálják a korábbi minősítéseket. 

18. 2012. január 1-jével megalakul a Nemzeti Közlekedési Holding, és megkezdődik a közösségi közlekedés szervezeti konszolidációja. 

19. 2012. január 1-jével elindítják a közmunkák új rendszerét. 

20. 2012. január 1-én hatályba lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer. 

21. Befagyasztják a pártok nominális támogatásának értékét a 2011-es szinten. 

22. Az új alkotmány hatályba lépésével bevezetik az adósságfék intézményét. 

23. 2012. szeptember 1-én hatályba lép az új közoktatási törvény. 

24. 2012. szeptember 1-jével megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere. 

25. 2013. január 1-től életbe lép a használatarányos elektronikus útdíj-rendszer. 

26. 2014-től kétszáz fős országgyűlést választ az ország.

 

2012 januárjában a tervezett pontok egy része megvalósulni látszik, több pontja még mindig vita tárgyát képzi, egyes pontokban elismerten csúszás keletkezett a határidőhöz, illetve változás a megvalósításban a tervezetthez képest.

 

 

 

Forrás: kormány.hu - Széll Kálmán Terv


A szócikkhez társított címkék:
adósságkezelés , széll kálmán tervPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek