Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Svéd korona
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-09-24 17:09:27
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Svéd korona

 

Svédország hivatalos pénzneme 1873 óta a korona. Bevezetése a Skandináv Monetáris Unió létrejöttének következménye, amely egészen az első világháború végéig tartott. A monetáris unió felbomlásakor a tagállamok úgy döntöttek megtartják a "korona" neved, de különváltak egymástól a valuták. A svéd koronát elfogadják még az Åland-szigeteken is, melynek hivatalos pénzneme az [euró].

A valuta stabilnak mondható, egy euró 10.4-11 koronát ér. Az [eurózónához] való csatlakozás még bizonytalan ideig várat magára, miután a 2003. szeptember 14-én tartott népszavazáson a lakosság elutasította a korona leváltását.

 

Jelölés: kr, SEK
Váltópénz: öre
Forgalomban lévő érmék: 50 öre, 1, 5, 10 korona
Forgalomban lévő bankjegyek: 20, 50, 100, 500, 1000 korona
Napi árfolyam: LINK
Infláció: 3,5% (2008. The World Fact Book)
Bankjegyek képei: itt tekinthetők meg

 

Kapcsolódó cikkek:

[Pénznemek]

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek