Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Rövid pozíció
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-09-22 15:40:15
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Rövid pozíciónak (angolul short position) nevezik azt a [határidős ügylet]et, ahol a szerződő fél egy előre meghatározott jövőbeli időpontban és [árfolyam]on szállít (vagy teljesít) valamilyen árut, vagy [értékpapír]t. A rövid pozíció spekulációs célú használatakor sikeresnek számít a pozíció, ha a prompt piaci áron olcsóbban lehetne megvenni az adott árut, értékpapírt, mint a kötési árfolyamon. [Fedezet]i célú alkalmazásakor egyfajta árbiztosításként funkcionál.
[Tőzsde]i kereskedelemben a rövid pozíció esetén egy kölcsönbe kapott értékpapír eladása, majd későbbi időpontban olcsóbb árfolyamon történő visszavásárlása és visszaszolgáltatása tulajdonosának.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek