Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Privatizáció
Verzió: 1  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-09-21 16:18:26
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A privatizáció alatt az állami tulajdonú vagyontárgyak magánkézbe adását értjük. A privatizáció alapja, hogy a kevésbé jól gazdálkodó állam helyett a privát szektornak kell gazdálkodnia. Ennek oka, hogy a befektetők saját vagyonukat kockáztatják, így érdekeltek az eredményes működtetésben. Privatizációval csökkenthetőek az állami kiadások és az államadósság is.
A volt szocialista országokban a fenti értelemben vett privatizáció mellett megjelent a reprivatizáció is. Ez alatt azt értjük, hogy az egykor magánkézben levő, később államosított vállalatokat, ingatlanokat eredeti tulajdonosaik vehetik ismét tulajdonba.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek